Стачката в Lufthansa се разраства

Отменени полети ще има във вторник и в сряда

76 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Представителите на стачкуващите служители на германската авиокомпания Lufthansa предупредиха пътуващите, че във вторник и сряда също ще има отменени полети. Според стачния комитет това ще продължи докато компанията не се съгласи на отстъпките, за които настояват стачкуващите.

В петък, когато стачката започна, бяха отменени почти 200 полета. Това остави около 26 хил. пътници по летищата, а загубите за най-големия авиопревозвач се оценяват на милиони евро.

Исканията на синдиката на служителите са увеличение на заплатите с 5% и гаранции, че компанията няма да използва временни работници и да се мести персонал по други компании. Компанията е склонна обаче да вдигне възнагражденията с едва 3.5%.

В момента Lufthansa е в процес на реформи, които трябва да намалят разходите с 1.5 млрд. евро. Компанията страда от високите цени на горивата и конкуренцията на нискотарифните авиокомпании.

"Ще дадем време на компанията до вторник. След това стачката ще се разпростре още", коментира оглавяващия синдиката Николей Баублиес. Детайли за бъдещите действия на стачниците ще бъдат изнесени по-късно днес.

Подкрепи Economic.bg