Стартира кампанията за референдума

Поне 4.3 милиона българи трябва да гласуват, за да се счете, че има легитимен резултат

Разяснителната кампания за националния референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" стартира от утре.

Кампанията ще приключи в 24 часа на 25 януари. Следващия ден - 26 януари - е ден за размисъл и в него е забранена всякаква агитация по темата.

Участниците в първия национален референдум в демократичната ни история са четирима - два на два за двете противоположни тези. "За" нова АЕЦ ще агитира Инициативният комитет, представляван от Стефан Воденичаров, също "за" са 76-те народни представители, участвали в преформулирането на въпроса. А двата Инициативни комитета, начело с Иван Иванов и Мария Капон, ще доказват защо трябва да отговорим с "не" на въпроса.

За разлика от предизборните кампании, тази за референдума ще се финансира основно със средства на инициативните комитети. Разрешени са и дарения. Един човек може да даде безвъзмездно до 10 хиляди лева.

За разясняването на кампанията не се предвижда държавно участие, тъй като в случая не са налице политически сили, които да са участници, обясни Ралица Негенцова - говорител на ЦИК, предаде БНТ.

Поне 4 345 450 български граждани с избирателни права трябва да гласуват на референдума на 27 януари, за да се счете той за легитимен.

Коментари: 0