Ще издържат ли испанските банки на напрежението

Ако те изпаднат в колапс или ако правителството в Мадрид спасява кредитните си институции само и след това се затруднява да се разплати, вероятно страната ще бъде принудена да напусне еврозоната заради хаоса, който ще предизвика в световната икономик

Като 12-та по големина икономика в света и № 4 в еврозоната, Испания е твърде голямя, за да фалира. Но всички знаците, показват, че това може и да не е така за банките в страната.

Пазарите усетиха лек оптимизъм тази седмица, заради новините, че може би политиците ще достигнат компромис с Мадрид по отношение на спасяването на банките и така да се обезвреди най-новата заплаха за единната валута, пише Reuters.

Испания търси начини да запълни недостига на капитала при кредиторите си, което ще изисква най-малко 40 млрд. евро, според източници във финансовия сектор в Мадрид. Очаква се Испания да потърси помощ от 440 млрд. евро на Финансовия Инструмент за Европейска Финансова стабилност (EFSF).

"Испанското правителство трябва да разгледа всички възможни варианти", каза шведският финансов министър Андерс Борг. "Трябва да намерим начини за справяне с проблемите доста бързо, защото това е по-голямата заплаха за световната икономика", смята Борг, чиято страна не е една от 17-те членки на единната валута.

Подчертавайки сериозността на затруднението на Мадрид, кредитната агенция "Фич" понижи рейтинга на Испания с три пункта в четвъртък.

Ако испанските банки изпаднат в колапс от тежестта на лошите кредити или ако правителството в Мадрид спасява кредитните си институции само и след това се затруднява да плати на своите кредитори, вероятно страната ще бъде принудена да напусне еврозоната заради хаоса, който ще предизвика в световната икономика.

За разлика от Гърция, чието население е само 11 милиона души,  в Испания има 46 милиона и банковата система и търговията са далеч по-дълбоко интегрирани към своите съседи в ЕС, което може да постави съдбата на страната под въпрос, ако избирателите този месец изберат равителство, което отхвърли идеята за спасяване.

А такова е важно, защото ще покаже желанието на ЕС да укрепи валутата върху по стабилни основи.


Информационна Агенция Икономика

Коментари: 0