Стойнев: Държавата трябва да гарантира влоговете в КТБ

За сумите над 100 000 евро обаче трябва да има политически консенсус, смята министърът

Стойнев: Държавата трябва да гарантира влоговете в КТБ
180 ~ 2 мин. четене

Държавата задължително трябва да се намеси, тъй като трябва да гарантира влоговете до 100 000 евро на всички граждани в КТБ. По отношение на влоговете над тази гарантирана от закона сума, трябва да има единомислие и политически консенсус. Аз лично искам влоговете на държавните дружества също да бъдат спасени. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред bTV.

Икономическият министър коментира, че предстоят действия на Министерство на финансите и БНБ по отношение на планът, който трябва да се реализира, така че активите на КТБ да бъдат прехвърлени към "Креди Агрикол". Защо обаче беше позволено на КТБ само седмици преди възникването на кризата да придобие "Креди Агрикол", попита Стойнев и призова компетентните органи да отговорят на този въпрос.

Министерство на икономиката и енергетиката не е теглило пари от Корпоративна търговска банка в дните преди възникването на кризата с банката, каза още министърът.

Той призна, че една от първите му задачи като министър е била да извади от тази банка голямото количество средства от държавните средства в енергетиката, които са били съсредоточени изцяло там след управлението на ГЕРБ. Стойнев е изпълнил наредбата, приета по времето на служебното правителство за няколко месеца държавните средства в КТБ са били свалени до 25%, обясни той.

"Предприех действия, за да се осъществи изваждането на парите, защото представете си сега всички средства да бяха там. В момента предприятията работят нормално, тъй като средствата са разпределени и в други банки равномерно", обясни Стойнев. Това разпределение се е случило още през октомври, а не в дните преди възникването на кризата около тази банка, гарантира той като коментира, че изваждането на парите няма връзка с разрива в отношенията между Делян Пеевски и Цветан Василев.

"Моментът е труден, но нямам колебание. Считам, че БСП трябва да излъчва сила", заяви Драгомир Стойнев по отношение на впускането си в битката за лидерския пост в БСП. За нея той коментира, че я разглежда като съревнование между единомислещи и се надява на достойна битка между силни фигури. "Трябва да си говорим един с друг, а може би трябва да има и пречистване, тъй като има хора, които са там за лични облаги, а не за бъдещето на партията и на България. Няма да ги назовавам, те сами знаят кои са – които имат фирми, било техни или на жените им. Те трябва да разберат, че БСП е партия с колективно начало", коментира Драгомир Стойнев.

"Два пъти сбъркахме с ДПС, трети път не трябва да се получава същата ситуация", коментира Стойнев по отношение на взаимоотношенията с ДПС.

По отношение на "Южен поток" Драгомир Стойнев обясни, че в четвъртък е имал 40-минутна среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, като България е отговорила на абсолютно всички въпроси, поставени от Европейската комисия и в момента се чака нейният отговор. Има 87 български фирми, които чакат работа, а на пристанището в Бургас вече има око 65 000 тона тръби, обясни Стойнев

 Подкрепи Economic.bg