Стойнев подкрепи 20-процентния данък върху ВЕИ сектора

Енергийният министър даде "добрия" пример с Испания и Гърция

80 ~ 1 мин. четене

Не виждам нещо толкова скандално в това предложение на "Атака", такава практика има в Испания и Гърция. Така енергийният министър Драгомир Стойнев коментира предложението на депутати от националистическата партия да се въведе 20% такса върху приходите на производителите на електроенергия от вятър и слънце. Самото предложение беше внесено в последния момент на второ четене в бюджетна комисия на Закона за държавния бюджет.

"На този етап няма нищо, което да притеснява производителите, защото 20-процентната такса върху произведената от тях енергия ще намалят корпоративния данък, който те плащат", заяви още Стойнев. "Аз подкрепям политиката за произвеждане на енергия от ВЕИ, не съм противник на тази политика, но тя трябва да бъде в рамките на разумното, защото електроенергията, произвеждана от ВЕИ е на доста висока цена и тъй като държавата трябва да я изкупува на 100%, това се отразява на крайната цена на домакинствата", каза още министърът.

"ЕК преди 15 дни имаше конкретни насоки за бъдещото производство на енергия от ВЕИ. Там ясно се казва, че държавите-членки трябва да преразгледат своята политика за ВЕИ", напомни той.

Подкрепи Economic.bg