Столична община изготви 79 проекта за саниране на панелни сгради

Най-много заявления за обновяване на българските домове са подадени в София

276 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Столична община изготви 79 типови проекта по програма "Енергийно обновяване на българските домове", които ще бъдат предоставени безплатно на собствениците, желаещи да повишат енергийната ефективност на своите сгради. Програмата финансира 75% от разходите, които собствениците ще направят, за да санират дома си, подменят тръбите, сменят дограмите и други промени, свързани с намаляване на разходите за отопление.

От общината  съобщиха, че ще освободят етажните собствености от такса за разрешение на строеж, като по този начин ще подпомогнат гражданите, желаещи да извършат обновяване на панелните жилищни сгради и предприемане на мерки за енергийна ефективност.

Проектите могат да се видят в районните администрации и в интернет на страницата на Направление "Архитектура и градоустройство".

До момента най-много заявления за обновяване на българските домове са подадени в София. Техният брой е 53, като 2 от сградите - в район "Изгрев" и район "Илинден", вече имат сключени финансови споразумения.

Преди две седмици стана ясно, че безвъзмездната финансова помощ по програмата ще покрива 75% от разходите, а не както беше досега - 50%. Останалите 25% трябва да се осигурят от собствениците на жилища. За периода 2007-2013 г. са заделени 63 млн. лв. европейски пари, за да се подпомогнат гражданите.

Подкрепи Economic.bg