Щонов: Поскъпването на тока е необходима мярка

Ако не се вземат мерки, дефицитът е НЕК ще нараства с близо 1 млрд. лв. годишно, казва служебният министър на икономиката и енергетиката

Щонов: Поскъпването на тока е необходима мярка

"Поскъпването на тока е необходима мярка и това увеличение е минимално". Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на извънреден брифинг подчерта Щонов. Той добави, че ако не се вземат мерки, дефицитът е НЕК ще нараства с близо 1 млрд. лв. годишно.

Всички сме наясно, че енергетиката е в тежко състояние. 95% от експертите в Енергийния борд са се обявили "за" вдигането на цената на електроенергията, коменира Щонов, цитиран от БГНЕС.

По думите му натрупаният в НЕК дефицит е приблизително 3 млрд. лв., като 1,5 млрд. лв. от тях са заради проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", а останалите задължения са породени от дисбаланс. Затова, според Щонов, увеличаването на цената на тока с 10% е наложителна стъпка към стабилизирането на пазара.

Министърът каза, че увеличаването на цената е тока е път към стабилизирането на НЕК, а чрез набелязаните мерки процесът би отнел между 3 и 5 години.

"Наясно сме, че покупателната способност на българите е ограничена, но тази стъпка е необходима, защото в противен случай ще имаме сътресения в икономиката", подчертава служебният икономически министър.

Коментари: 0