Щонов и Захариева отричат да се работи по "Южен поток"

Разговори с "Газпром" за заобикаляне на законодателството са водени от предишния кабинет, уверяват вицепремиерът и министърът

Щонов и Захариева отричат да се работи по
Автор: Николай Марченко

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов отрече подчинените му да преговарят с руския монополист „Газпром“ за заобикаляне на Третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС) чрез нов статут за газопровода „Южен поток“.

Това стана на пресконференция след заседание на Министерски съвет (МС) в отговор на вчерашната публикация на руската официозна агенция ИТАР-ТАСС, според която София и Москва работели по това газопроводът да се признае за „добивен“ благодарение на находищата на австрийската OMV, която както търси газ в Черно море, така и участва в „Южен поток“ (вижте в „Свързани новини“).  

Министър Щонов увери, че „в момента няма разговори за промени в статута на тръбата в морската част на „Южен поток”. „Това са разговори, които са били провеждани в предишното правителство и един от опитите, за да се избегне европейското законодателство“, каза той.

Според него служебният кабинет бил на друго мнение от този на Пламен Орешарски. „Нашата позиция е да водим диалог с Европейската комисия. За да стане „Южен поток”, той трябва да отговори на европейското законодателство“, категоричен бе шефът на МИЕ. „След това може да се направят определени изключения, но първо трябва да се приеме това, че той отговаря на европейското законодателство”, повтори тезата си Васил Щонов.

Според него строеж на газопровода в момента нямало. „Това, че са били поръчвани тръби, си е изцяло за сметка на производителите на тръбите, които ги съхраняват. Няма оторизация дружество „Южен поток” да започне изпълнение на договора и тази позиция остава непроменена”, обясни той.

По отношение на комуникацията за „Южен поток” Васил Щонов обеща за пореден път, че „ще бъде представена максималната информация, която е възможна, без да се засяга търговската тайна“.

Вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева също коментира темата. „Откакто е служебният кабинет, няма подписани нови договори, няма извършени никакви плащания по проекта „Южен поток”. Не се водят преговори“, отсече тя.

Шефът на икономическия блок в правителството припомни, че заради такива опити на заобикаляне на законодателството започна наказателна процедура срещу България от ЕК. „Няма такива преговори, които да се водят от нас. Има работна група, която представя цялата информация пред ЕК. Няма плащания, няма нарушения на европейското законодателство”, каза Захариева.

Във връзка с проекта за АЕЦ „Белене” Захариева обясни, че в Париж в момента тече разпит на свидетели. „След края на септември би трябвало да приключат изслушванията на свидетели и да излязат позициите”, уточни вицепремиерът.

Коментари: 0