Страх от разпадане на еврото след изборите във Франция

Новоизбраният президент Франсоа Оланд заплашва бъдещето на ЕС, пишат европейски издания

Бъдещето на ЕС беше хвърлено в безпорядък, а победата на Франсоа Оланд на президентските избори във Франция ще има сериозни последици за Еврозоната, пише британският в. „Дейли експрес", цитиран от bTV. Изданието коментира, че Франция е гласувала "за вредните разходи".

Победата на социалиста Франсоа Оланд е поражение за германската канцлерка Ангела Меркел, която до последния момент подкрепяше консерватора Никола Саркози, пишат германските вестници.

"Това е завой, преди всичко за Ангела Меркел. Франсоа Оланд, когото канцлерката държеше на всяка цена да избягва, става президент на мястото на нейния фаворит", пише "Файненшъл таймс Дойчланд". "Желанието на Оланд да прибави раздел за растежа към европейския бюджетен договор, е атака срещу влиянието на канцлерката в Европа", коментират още анализаторите на германското издание.

Според вестника вината е на Меркел, тъй като тя се противопоставяше по необичаен начин на Оланд и така създаде условия, при които той да може да налага позициите си за сметка на Германия.

Регионалният "Щутгартер цайтунг" отправя предупреждение към Оланд заради обещанието му да предоговори бюджетния договор. "Вярно е, че без Франция в Европейския съюз не може да има напредък, но тя не е толкова силна, че да налага волята си на други големи държави в общността", добавя вестникът.

Левият берлински вестник "Тагесшпигел" пише, че изборите във Франция и Гърция може да донесат проблеми за политиката за бюджетно оздравяване, отстоявана от Ангела Меркел в Европа. Вестникът прогнозира, че ако международните финансови пазари оттеглят доверието си от Франция - втората най-силна индустриална държава в Европа, еврото ще отслабне.

Коментари: 0