Строежът на „Горна Арда” започва през 2014 г.

До тогава трябва да са готови и одобрени всички документи и строителни планове по проекта, каза Плевнелиев

132 ~ 1 мин. четене

Графиците за реализирането на проекта „Горна Арда” ще бъдат готови най-късно до началото на 2014 г. Тогава трябва да са готови и одобрени всички стратегически документи и строителни планове. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с министър-председателя на австрийската провинция Долна Австрия Ервин Прьол.

Инвестицията на ЕВН в проекта е в размер на около 400 млн. евро.

Плевнелиев обясни, че за период от 10 години у нас са инвестирали 450 австрийски компании, като вложените средства са се увеличили пет пъти. По думите на Прьол само през последната година филиали у нас са отворили 50 фирми от австрийската провинция. Компаниите избирали да инвестират у нас заради стабилната икономика и партньорските отношения между двете страни.

Българският държавен глава заяви още, че двете страни могат да осъществят общи проекти с евросредства. Плевнелиев обясни, че вече е разговарял с председателя на ЕК в новия фонд „Свързана Европа” да бъдат отделени средства и за навигацията по река Дунав. Страната ни ще кандидатства за средства от фонда и по проект за изграждането на скъпата ж.п. линия Видин-София.

Очаква се през следващата година да се проведе международна конференция, на която да бъде обсъдена възможността да се свържат пристанищата на Дунав с портовете на Черно море. Също така и ще станат ясни местата, на които за тази цел трябва да се направят разширения на реката. За България това е Батим-Белене, обясни транспортният министър Ивайло Московски. 

Подкрепи Economic.bg