Съдят Facebook за $15 млрд.

Обвинението комбинира 21 отделни иска в един и според данните финансовите компенсации, които се изискват от компанията достигат до $15 млрд

Малко след като Facebook дебютира на борсата, собствениците на компанията бяха изненадани от ново мащабно съдебно дело срещу нея в САЩ. Основното обвинение в него е, че компанията е нарушила федералните закони в страната с използването на т.нар. “Super Cookies”, които проследяват активността ни в интерент. В действителност те се инсталират в компютрите на потребителите и събират информация за тях, дори и, ако те не са влезли в своите акаунти в социалната мрежа, информира digitaltrends, цитрирани от digital.bg.

Делото е повдигнато от американски граждани, които са се регистрирали във Facebook между май 2010г. и септември 2011г. Обвинението комбинира 21 отделни иска в един и според данните финансовите компенсации, които се изискват от компанията достигат до $15 млрд. Всеки един от засегнатите потребители може да получи до $100 на ден oбезщетение за горепосочения период като сумата не може да надхвърля $100 хил. за отделен човек.

В действителност това не е първото дело от такъв тип, което се повдига срещу водеща технологична компания, но мащабите му в конкретния случай са огромни. От своя страна Facebook определи иска като неоснователен и обяви, че ще защити по най-добрия начин в съда. Предстои да видим какво решение ще вземат съдиите на процеса и дали това няма да постави началото на нова ера в защитата на свободата на потребителите в интернет.

Коментари: 0