Съживяват идеята „Binishell“ за еко къщи

Николо Бини вярва в завръщането на технологията, тъй като не изисква много ресурси и е наполовина по-евтина

Съживяват идеята „Binishell“ за еко къщи
5140 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Синът на архитектът д-р Данте Бини, който е изобретател на метода за изграждане на екологични къщи чрез надуваема мембрана и бетонен купол "Binishell" - Николо Бини, е решен да съживи метода за осигуряване на евтини жилища по цял свят.

Предимството на еко къщите е бързото време за строителство и ниското въздействие върху околната среда. Технологията на изграждане включва поставяне на еко плоча, върху която се надува голям "мехур", простиращ с еко целия й периметър. След това се излива бетон и "мехурът" се втвърдява, създавайки куполна структура.

В периода 1964 - 1980 г. са построени 1600 сгради "Binishell". Две от тях са разрушени поради структурни причини. Едната сграда е била използвана като място за провеждане на изпити, конференции и дипломни церемонии, но след извършена оценка на риска, са разкрити структурни проблеми с купола и незабавно е бил разрушен.

Николо Бини има три нови модела на "Binishell". Единият е къща, проектирана за средни жилищни нужди и образователни съоръжения. Другият модел е за евтини жилища и временни постройки при бедствия. Третата концепция е предназначена за индивидуални частни домове и постройки.

Според архитекта Николо Бини завръщането на технологията ще бъде успешно най-вече заради нейната екологичност и достъпност. Не на последно място е и бързината на изграждане.

Коментари: 0