Състоянието на индустрията в Европа се влошава

През април цените на едро са паднали с 0.2%

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Състоянието на индустрията в Европа се влошава и за това свидетелстват данните за цените, на които производителите пласират своята продукция на пазара. Данните на европейската статистическа служба Евростат показват, че през април цените на едро в Европа падат с 0.2% спрямо същия месец на 2012 г. Статистиката показва още, че промишлена дефлация е имало за последно в края на 2009 г.

Спадът на цените означава липса на търсене на продукция, което принуждава производителите да свалят цените. Данните на Евростат за производството в ЕС през април все още не са излезли. Предварителните прогнози обаче са отново да има спад, който продължава негативната тенденция, започнала в края на 2011 г.

България не е изключение от цялостната ситуация в Европа и през април статистиката отчете 1.4% годишен спад при цените на едро. С този резултат страната ни се нареди сред първите пет по най-голямо понижение. Пред нас са Гърция - 2.4%, Полша - 2.1%, Холандия - 1.5% и Швеция - 1.7%.

Промишлената инфлация пък е най-голяма в Естония. Там цените на едро са се покачили с 11.3% за една година, в Румъния - 4.9%, Белгия - 1.9%, Латвия - 1.8% и Ирландия - 1.2%.

Подкрепи Economic.bg