Сътресения в Унгарската централна банка

Вицепрезидентът Джулия Кирали напуска в знак на протест срещу „вредните” промени, които според нея са въвели новите управляващи на банката, приближени на премиера Виктор Орбан

144 ~ 1 мин. четене

Вицепрезидентът на Унгарската централна банка Джулия Кирали подаде оставката си. Стъпката е в знак на протест срещу „вредните” промени, които според нея са въвели новите управляващи на банката, които са приближени на премиера Виктор Орбан, съобщава Reuters.

„Като подавам оставка, искам да покажа колко сериозна е ситуацията”, казва Кирали в оставката си пред президента на страната Янош Адер. Кирали бе последният член на валутния съвет в Унгарската централна банка, който не бе назначен от премиера Орбан или от неговата партия „Фидеш”.

Оставката на толкова високопоставен служител вероятно ще събуди опасения сред някои участници на пазара, че централната банка вече не може да играе ролята на спирачка за някои политики, налагани от премиера Виктор Орбан, който нееднократно се е сблъсквал с ЕС и международните кредитори заради тях.

Кирали отбелязва в писмо до унгарския президент Янош Адер, че се оттегля от всички постове, които заема в централната банка, за да даде сигнал за сериозността на положението в банката, откакто Матолчи, който е близък съюзник на Орбан, стана управител миналия месец.

Според нея дейността на Съвета по паричната политика е била подкопана от решението на Матолчи за промени сред служителите на банката и за намаляване на времето, с което разполагат членовете на съвета за преразглеждане на предложенията.

Тя посочи също така, че промените в комуникационната политика на банката, включително отмяната на пресконференции и брифинги за журналисти след решения за водещата лихва, могат да доведат до влошаване на оценката на банката.

Подкрепи Economic.bg