Светла Тодорова застава начело на ДКЕВР

Неин заместник пък ще бъде Евгения Харитонова, която е бивш член на комисията

Светла Тодорова застава начело на ДКЕВР
212 ~ 2 мин. четене

Председателят на ДКЕВР Боян Боев и двамата му заместници Лиляна Младенова и Еленко Божков ще бъдат освободени утре. Това ще стане с решение на Министерски съвет (МС) във връзка с поисканите им оставки от служебния кабинет, научи Economic.bg.

За нов председател ще бъде назначен енергийният експерт Светла Тодорова, която години наред е работили в икономическото министерство и енергийния регулатор, като отговаряше за цените и анализите. Тодорова беше комисар при правителствата на НДСВ и Тройната коалиция. Неин заместник пък ще бъде Евгения Харитонова, която е бивш член на ДКЕВР. Харитонова е и е един от основателите на комисията през 1999 г.

Припомняме, че вчера икономическият и енергиен министър Васил Щонов поиска оставките на трима членове на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, включително на председателя Боян Боев. Останалите двама членове от регулатора са Еленко Божков и Лиляна Младенова.

"Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки", допълни Щонов. Според него и служебния премиер проф. Георги Близнашки  комисията е направила твърде много грешки през последните 1-2 години. Васил Щонов се аргументира и с това, че е много трудно в сектора да има дългосрочни инвестиции, когато ДКЕВР си променя често мнението. Той повтори отново, че „дупката“ в енергетиката към 30 юни е 2,9 млрд. лева и прогнозата за следващия регулаторен период е дефицит от поне още 900 млн. лева в най-добрия случай.

Днес пък от ДКЕВР отказаха да подават оставки. Според членовете "не са налице обстоятелства, които да налагат каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния й състав действия". Боян Боев, Лиляна Младенова и Еленко Божков бяха назначени от предишното правителство с 5-годишен мандат.

Коментари: 0