Телевизорите по-търсени от лаптопите

Таблетите изместиха стационарните компютри от класацията на най-търсените стоки на изплащане през 2012 г.

208 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Телевизорите са по-търсени от лаптопите. През изминалата 2012 г. телевизионните приемници се върнаха на първо място сред най-популярните продукти, които се купуват на изплащане. Данните са от най-новата класация "Топ 10 на изплащане 2012", изготвена от "БНП Париба Лични Финанси", България. През 2011 г. за първи път преносимите компютри изместиха телевизорите като най-купуваните стоки с т. нар. бърз кредит.

Трето и четвърто място в класацията остават без промяна - там се нареждат съответно перални и хладилници. Климатиците са петият най-желан продукт, който е купуван на изплащане през миналата година, като изпреварват готварски печки. През 2012 г. климатиците изпревариха печките.

Тенденцията за все повече продажби на мобилни устройства се потвърждава и от желаните продукти, които се купуват на изплащане. Таблетите вече влязоха в Топ 10, като за първи път през 2012 г. изместиха стационарните компютри, които присъстваха във всички предишни издания на класацията "Топ 10 на изплащане". Смартфоните също са на прага на рейтинга като през 2012 г. бяха на 11 позиция. Очевидно, българите влизат уверено в мобилната ера, обясняват от "БНП Париба Лични Финанси".

Най-популярният модел таблет е с цена 800-850 лв., с 10.1-инчов дисплей, операционна система Android и памет 16 GB. Най-търсеният смартфон на изплащане през 2012 г. беше на цена 970-1020 лв., с 4.8-инчов дисплей, операционна система Android и с 8.1 MP камера. "Българите все повече използват съвременните технологии в ежедневието си, което ги доближава до развитите нации", коментира изпълнителният директор на "БНП Париба Лични Финанси" Луик Льо Пишу. Наблюденията му показват, че хората използват продукти като таблети и смартфони не само, за да бъдат във връзка с приятели и роднини, но и за забавление и дори като мобилен офис.

Подкрепи Economic.bg