Темата за децентрализацията има нужда от повече внимание

Българският кмет не получава достатъчно внимание от националните медии, констатира с доза съжаление Боян Томов, изпълнителен директор на Kmeta.bg, част от Бранд Медия България

3821 ~ 2 мин. четене

Темата за децентрализацията и българските общини е много важна. Тя остава на заден план, но се нуждае от внимание. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Боян Томов, изпълнителен директор на Kmeta.bg, част от Бранд Медия България. Той припомни, че в момента се провежда първия по рода си конкурс "Кмет на годината", чийто организатор е Порталът на българските общини Kmeta.bg.

Българският кмет не получава достатъчно внимание от националните медии, констатира с доза съжаление Боян Томов, като поздрави БНТ за подкрепата към конкурса.  

Подобен национален конкурс като "Кмет на годината" се провежда за първи път, подчерта Томов. Той припомни, че според регламента на надпреварата кметовете на всички 264 общини гласуват онлайн за своите колеги, за да излъчат победител в различните категории. Всички жители на населени места пък избират кой да е носител на приза "Кмет на гражданите".

"За една година от създаването на Kmeta.bg пътувам много из страната и виждам какво е положението в градовете. Хората не се интересуват дали кмета е от БСП или ГЕРБ. Те се оплакват и поставят въпросите си пред кмета, за тях той е най-важният човек", коментира Боян Томов.

"Кметът е общински чиновник, не е дерибей в града. Ако не е построил структурата си добре, няма как общинската администрация да работи и това си личи", подчерта изпълнителният директор на Kmeta.bg. Той даде пример със Стара Загора, където за последните две години са привлечени 200 млн. евро от европрограми. Друг добър пример е случващото се в Бургас.

"Призовавам всички министри да помагат на българските общини, трябва да се даде повече свобода на българския кмет", заяви Боян Томов. От ефира той призова премиера Пламен Орешарски за по-чести срещи на министрите с кметовете по региони, защото сега кметове на общини с малък ресурс се принуждават често да идват в столицата, за да търсят решение на проблемите на техните градове. Трябва да се обръща повече внимание на регионите, категоричен бе Боян Томов.

Подкрепи Economic.bg