Терзиева: Състоянието на ВиК инфраструктурата е трагично

По думите на регионалния министър, за да има единно управление, цялата собственост на ВиК дружествата трябва да стане общинска или държавна

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Състоянието на ВиК инфраструктурата е трагично и ако не започне спешно реформиране в този сектор ще се наложи да заплатим много висока цена. Имаме готова стратегия, която предстои да бъде обсъдена септември месец“. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в сутрешния блок на TV7. По думите й, за да може да има единно управление, цялата собственост на ВиК дружествата трябва да стане общинска или държавна. Терзиева подчерта, че няма да има режим на водата, въпреки реформите.

Десислава Терзиева поясни, че предстои изграждането на язовири в община Родозем и Панагюрище, както и рехабилитация на яз. Студена. Относно задръстванията на магистрала „Тракия“ на 61-ви и 67-ми км., регионалният министър обясни, че тази рехабилитация е наложителна и тя ще приключи най-рано през лятото на 2014 г. Министър Терзиева заяви, че строителството на лот 4 на магистрала „Струма“ върви по план, а изграждането на лот 3 може да започне най-рано през 2015 г.

"В момента в Северозападна България се работи по няколко проекта, за да се извади трафикът от населените места. Най-проблемната отсечка Монтана-Видин се проектира и изграждането й ще започне най-рано през 2015 г., защото проектът е предвиден за следващия програмен период. В момента се рехабилитират около 1100 км. републикански пътища, но това е недостатъчно в общия обем от 20 хил.", допълни още тя.

На въпроса за отстраняването на досегашния управител на АПИ Лазар Лазаров, Терзиева обясни, че той остава като член на управителния съвет, а новият управител Стефан Чайков е известен експерт в "пътищарската гилдия". Тя поясни, че трябва да се засилят отношенията с бизнеса и именно това е причината, поради която регионалният министър е дал възможност на Стефан Чайков.

Подкрепи Economic.bg