Тийнейджърите искат мама и тати да ги издържат до пенсия

Близо 40 на сто от поколението "Z", лица на възраст от 13 до 22, очакват да получат наследство, показва скорошно проучване на TD Ameritrade. В резултат на това, те не смятат, че ще трябва да спестяват за старините си

68 ~ 1 мин. четене

Младите американци, които са израснали по време на Голямата Рецесия очевидно не са научили много от неволите на родителите си. Има голямо разминаване между много от финансовите им желания и реалността, пише CNBC.

Близо 40 на сто от поколението "Z", лица на възраст от 13 до 22, очакват да получат наследство, показва скорошно проучване на TD Ameritrade. В резултат на това, те не смятат, че ще трябва да спестяват за старините си.

Всъщност обаче шансовете за наследство за далеч по-малки, защото сегашните родители са изправени пред по-нестабилно пенсионна система, сътресения на фондовия пазар и огромни разходи за здравеопазване.

Едва 16 на сто от родителите са заявили, че очакват да осигурят наследство за следващото поколение, се казва в проучването на TD Ameritrade.

Сред възрастните с активи на стойност поне 100 000 щатски долара, 58% казват, че наследството не е от първостепенно значение, показват данни от проучване на PNC.  Вместо това, 42 на сто заявяват, че пенсията е тяхната основна финансова цел.

Много от младежите са свикнали родителите да се грижат за нуждите им, казва анализаторът Браксдайл от TD Ameritrade. Много родители плащат например нарастващите разходи за образование в колеж и въпреки това не очакват от децата им, да получат нещо в замяна, когато те самите навлязат в пенсионна възраст.

Децата обаче трябва да знаят, че техните родители са изправени пред по-рисковано бъдеще, като най-голямата им грижа е повишаването на разходите за здравеопазване.

Подкрепи Economic.bg