Томислав Дончев се опасява от нулева 2014 г. за еврофондовете

Няма да го допуснем, увери депутатът от "Коалиция за България" Димитър Горов

228 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Новият програмен период започва от 1 януари 2014 г. За да няма нулева година е нужно усвояването на европейските средства да започне през първата половина на 2014 г. Имам опасения, че това няма да се случи. За да започнат първите плащания, първите проекти трябваше вече да са подготвени. Не ги виждам и ще е много лошо ако 2014 г. е нулева при усвояването на парите от ЕС. Това каза в ефира на БНР Томислав Дончев, министър по усвояването на еврофондовете в кабинета "Борисов" и настоящ депутат от ГЕРБ. "Няма да се допусне нулева 2014 г.", опонира му депутатът от "Коалиция за България" Димитър Горов.

По думите на Томислав Дончев при управлението на ГЕРБ са били договорени проекти за над 100% от парите, които са се отпускали. "От тук нататък трябва да се плаща - всеки ден, без забавяне по проектите", каза Томислав Дончев. "Превърнахме европейските пари в основния източник на инвестиции в страната. Направихме работещ механизъм за усвояване - България няма спряна европейска програма", продължи Дончев.

Според него голямото предизвикателство е да можем да ползваме колкото се може повече пари от ЕС до 2015 г. "Всяко пропуснато евро е пропуснат шанс", категоричен е бившият министър по еврофондовете. Томислав Дончев добави, че негативният сценарий, който са прогнозирали ГЕРБ е бил за загубени максимум 70 млн. евро от Европа, а сега се говори за половин милиард евро. "Опозиция и управляващи трябва да направим всичко възможно да усвоим повече пари", каза от своя страна Димитър Горов.

Подкрепи Economic.bg