Топлата вода във Варна поскъпва от септември с 1 лев

Oт "Далкия" предупреждават, че ако ДКЕВР не спре да натиска топлофикациите, от януари 2015 г. цената ще скочи с още 3 лв.

Топлата вода във Варна поскъпва от септември с 1 лев
6226 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Цената за затопляне на водата от страна „Топлофикация Варна” се увеличава с 1 лев от 1 септември 2014 г. и с още 3 лв. от 1 януари 2015 г. За това съобщиха от собственика на парното в града - френската компания Dalkia Varna, като обвиниха за оскъпяването Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Оттам поясняват, че считано от 1 септември 2014 г., „Далкия Варна” променя пределната цена от 7,90 лв. с включен ДДС за затоплянето на 1 м³ вода на 8,90 лв./м³. „В случай, че не настъпят нови, по-благоприятни изменения от страна на регулатора, пределната цена от 8,90 лв./м³ предстои да отпадне, считано от 1 януари 2015 г. След тази дата, единствената пределна цена ще бъде 11,90 лв./м³”, предупреждават варненците от парното. 

От „Далкия Варна” обявяват промяна на търговската си политика „в посока на частично ограничаване на разходите за отстъпки, които компанията предоставя на клиентите си към момента”. „След настъпилите ценови промени и увеличения на цената на топлинната енергия от страна на ДКЕВР, компанията адаптира търговската си политика и цени, но запазва добра социална ориентация спрямо клиентите си”, коментират оттам.

От „Далкия” се оплакват, че решението се налага „заради все по-неблагоприятната икономическа конюнктура, в която топлофикационното дружество е поставено с последните три решения на ДКЕВР (декември 2013 г., април 2014 г. и юли 2014 г.), като в подобна ситуация са повечето топлофикации”.

Оттам признават, че въпреки опитите на компанията през последните 2 месеца да запази настоящите си ценови условия, след последното повишение на цената на топлинната енергия от страна на ДКЕВР от 1 юли 2014 г., и рязкото орязване на цената на комбинираната електроенергия, която се произвежда от дружеството, възможностите на компанията „да поддържа част от социалните си функции, вече са изчерпани”.

Промените в търговската политика на „Далкия Варна” бяха одобрени на заседание на съвета на директорите и ще влязат в сила от 1 септември т. г. „Те ще бъдат насочени основно към определените от компанията пределни цени на битово-горещата вода, както и към разходите от загуби на битово-горещата вода в сградните инсталации, собственост на клиенти на дружеството”, обясняват още от дружеството.

За тези варненци, които не искат да плащат по-високи цени, им се предлагат да подменят изцяло тръбите в своя блок: «Независимо от налагащото се увеличение за част от ползвателите на гореща вода, клиентите на „Далкия Варна” могат да си гарантират трайно ниска цена на тази услуга (под 7,90 лв./м³), след извършване на подмяна на сградната си инсталация за топла вода”.

„Запазвайки социалната си отговорност и ангажираност, ние подпомагаме финансово нашите клиенти, за да извървим заедно пътя към едни приемливи, ниски ценови нива на топлата вода, която предлагаме“, казва ръкодителят на търговския отдел и топлопреносната мрежа в компанията Орлин Пенков, цитиран от пресслужбата.

Коментари: 0