Тотю Младенов: Увеличихме минималната заплата с 21%

Парите от „Сребърния фонд" трябва да се инвестират при изключителна сигурност, смята социалният министър

„За последните осем месеца минималната заплата се увеличи с 21%“, каза пред Нова телевизия Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика.

„През последните две години се съобразяваме с ръста на производителността и заплатата расте паралелно. На базата на минималната работна заплата се формират заплатите на ниво „бранш", обясни социалният министър.

По думите му минималната работна заплата може да скача с 20 лв. всяка година, а ако производителността на труда е по-голяма. „Заради икономическата криза заплатите в България изостанаха много. В икономическа криза ние искаме да наваксаме това изоставяне. Заплащането е различно в различните сфери“, уточни Младенов.

Той не вижда защо до края на годината доходите в страната да не се вдигнат с 10% и не случайно от първи юни минималната пенсия ще скочи на 145 лв. „Финансовият министър Симеон Дянков също е оптимист това да се случи“, каза той.

Парите от „Сребърния фонд" трябва да се инвестират при изключителна сигурност, но беше категоричен, че едни пари не трябва да стоят така, а да се оперира с тях.

Министър Младенов потвърди думите на министър-председателят Бойко Борисов, че в последните години продължителността на живот на българите се е повишила с една година.

Социалният министър допълни, че трябва да се даде възможност на хората, които се чувстват трудоспособни и след пенсионна възраст да работят.

Коментари: 0