Тръгват данъчни ревизии на Василев, Пеевски и Бареков

Прокуратурата започва проверки по сигнала на "Протестна мрежа"

176 ~ 1 мин. четене

Главна прокуратура възложи с постановление на Националната агенция по приходите (НАП) да извърши пълни данъчни ревизии на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Това се казва в съобщение до медиите, изпратено от пресцентъра на Прокуратурата. Проверката е по сигнал на "Протестна мрежа" от вчера, 25 февруари. 

Сигналът касае твърдения за извършени данъчни престъпления и други закононарушения на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, както и нарушения на данъчните закони и неясно финансиране от страна на търговски дружества.

По сигнала е започнала проверка, посочват от Прокуратурата. В хода й ще бъдат изискани данни от Сметната палата, Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната комисия по сигурността на информацията, Агенцията по вписванията, Българската народна банка и други органи.

С постановления на прокуратурата на Националната агенция по приходите е възложено извършването на пълни данъчни ревизии на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Предстои възлагане на действия по данъчен контрол и на други физически лица, както и на свързани с тях търговски дружества.

Ще бъдат снети обяснения от проверявани и от други лица, включително и относно твърдения за оказван натиск и искания за "медиен чадър" над престъпна дейност. На Апелативна прокуратура-София се възлага осъществяване на служебен контрол по отношение на постановления на прокурори от Софийска градска прокуратура за отказ за образуване или за прекратяване на наказателни производства по сигнали, касаещи проверяваните лица. Проверка за такива сигнали и водени оперативни дела ще се извърши от прокурори от Върховната касационна прокуратура и в ДАНС.

Подкрепи Economic.bg