Турция и България трябва да са стратегически партньори

Търговският обмен между страните ни е 5 млрд. долара, но бързо може да се удвои или утрои, казва посланикът на Република Турция в София Н.Пр. Сюлейман Гьокче

Снимка: Стоян Йотов

Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева Автор: Николай Марченко

Ваше превъзходителство, традиционно търговските взаимоотношения между България и Турция са добри и всяка година стокообменът бележи положителни резулатати. Какви са последните данни и къде се крие потенциал за растеж?

В края на 2013 г. стокообменът е 3,5 млрд. евро или, общо взето, около 5 млрд. долара. Тази цифра е разделена по следния начин – износът на Турция за България е 3,5 млрд. долара, а вносът от България в Турция е около 2 млрд. долара. Тази цифра може да бъде увеличена и стокообменът много лесно да достигне 10 млрд. долара. И ние работим точно в тази насока.

Как може да се постигне двойно увеличение?

Ще ви обясня. Но да знаете, че и през 2008 г. тези цифри бяха същите. Причината за спада в последните години е икономическа криза. Това е отговорът. Ние изгубихме 6 години и днес сме на това ниво. Преди 12 години, през 2002 г., стокообменът между двете държави е бил 450 млн. долара. Сега е 5 млрд. долара, както и преди 6 години.

Ако икономическата криза я нямаше, днешните цифри щяха да бъдат 10 млрд. долара. Защото през последните 10-12 години нашият стокообмен нарасна 12 пъти. След това имаше спад и пак достигане на предкризисните нива. Сега гледаме в бъдещето и започна едно покачване, това е важно. Ако може заедно да вземем правилните стратегически решения, стокообменът в близките 5 години няма как да не нарасне до 10 млрд. долара и повече, а след това и 15 млрд. долара.

Кои сектори имат най-голям потенциал за ръст в търговията?

В днешно време търговията не може да е само между две държави. Търговията се прави от три, четири и повече страни. Именно това е регионалното взаимодействие на икономиките. Към момента инвестициите на Турция в България са над 2 млрд. долара. Инвестициите на Турция към края на 2013 г. в чужбина са 33 млрд. долара. За два милиарда ли е въпросът? Преди 5 години инвестициите на Турция в Етиопия бяха 50 млн. долара. През 2013 г. тази цифра ще е около 5 млрд. долара. Етиопия съседна страна ли е? Защо да не стане и в България?

Основните сектори с потенциал за растеж са туризъм, земеделие, строителство, енергетика, здравеопасване и здравният туризъм. Миналата година българските граждани извадиха от джоба си за лечение в Турция 9 млн. долара.

Споменахте енергетиката. Работата по изграждането нагазовата връзка между двете държави се очаква да започне скоро. Кога ще е готова?

Ако днес започне стрoителството, то би могло да приключи до края на годината.

С какви проблеми се сблъсква проектът за газовата връзка с Турция? Министърът на енергетиката на Турция, г-н Танер Йълдъз говореше за проблем с отчуждения.

Няма такъв проблем с отчуждения. Но може би,  по-правилно казано е, че трябва да сме по-решителни. Ако вашият въпрос е дали Турция работи в тази насока по този въпрос, тоест дали действа с решителни стъпки, то отговорът е „да“.

Като споменахме двустранната търговия, тя зависи много от транспортните връзки, а наскоро имаше проблем с транспортните разрешителниза превози между двете ни държави. Как и кога този проблем ще се реши дългосрочно?

Този проблем може да се реши с двустранно разбирателство. Както и с двустранна помощ. Разбира се, работата трябва да бъде взаимна. Искам да кажа нещо важно – ние сме в много близки отношения с българските власти. В това число влиза и Министерството на икономиката, и Министерството на транспорта. Като цяло имаме добри отношения с българските институции и затова ще вземем правилните решения в най-близко време.

Кои са любимите Ви дестинации в Турция, които бихте препоръчали на българсктие туристи? И, може би някои места в България, които бихте искали да видят и вашите сънародници?

Истанбул е водеща дестинация за туристите от цял свят, дори наскоро бе обявена от сайта Tripadvisor за дестинация номер 1 в света за 2014 г., със забележителности като Момината кула, която е най-фотографираната от туристите сграда. Разбира се, бих препоръчал също Егейско море, Бяло море, централната част на Анадола и азиатската част на Турция-Кападокия, която няма аналог в света.

Турски граждани идват на ски туризъм в България. Вашата страна е много красива и в тази насока тя може да предложи много: риболовен, ловен туризъм. Българските гори и реки са достатъчно привлекателни. Това може да се развива с една регионална интеграция и в тази насока може да се направят много неща. Трябва да бъдем активни и в социалните мрежи, може например да ни намирете в Twiter. Още повече, че в нашата страна вдигнаха забраната над тази социална мрежа.

Споменахте Twitter, как ще коментирате ситуацията с блокирането на популярните по света социални мрежи от властите на Турция?

Това е политечска тема, която много се разсисква в Турция и беше повдигната по време на местните избори. В Турция се взе решение да се вдигне тази забрана. Решението е взето от Конституционния съд. И естествено, останалите институции трябва да се съобразят с това решение. Ако погледнем от друга страна, то тези социални медии се използват за политически послания. Според мен трябва да се намери баланс между сигурността, правото на свободен достъп и правото на свободно изразяване. Като цяло, една голя част от Турция са за свобода на словото, аз също подкрепям това, но е много е важно тази свобода да не се използва за очерняне на когото и да било. Всъщност, проблемът е точно в това.

Цялото итнервю четете в брой 37 на списание "Икономика"

Коментари: 0