Търговският дефицит на САЩ достигна $42 млрд.

Износът през юли е бил за 185.2 млрд. долара, а вносът за 225.3 млрд. долара

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Търговският дефицит на САЩ през юли е достигнал най-високата си стойност за изминалите четири месеца, пише Bloomberg като цитира цифри от Министерството на търговията. Вносът е надвишил износа с 42 млрд. долара, а за един месец разликата е нараснала с 0.2%.

Независимо от значителния дефицит, той е по-малък от предварителните прогнози на анализаторите за "дупка" от поне 44 млрд. долара. Министерството очакваше 41.9 млрд. долара дефицит.

Според икономисти търговският дефицит на САЩ расте заради стагнацията в Европа и отслабващите икономики на развиващите се пазари. Тези фактори в крайна сметка водят до намалено търсене на американските стоки.

"Ръстът на експорта през следващите няколко месеца ще бъде относително слаб", коментира Джей Брайсън, старши глобален икономист в Wells Fargo Securities. "Търговията вероятно ще започне да се отразява по някакъв начин и върху икономическия ръст", добавя той.

Общата стойност на износа през юли се оценява на 185.2 млрд. долара и намалява с 1% на годишна база. Американските компании са изнесли по-малко автомобили, метали и потребителски стоки.

Вносът също е намалял с 0.8%    до 225.3 млрд. долара. Спадът идва основно от по-малкото по-малкото количество петрол, което е вкарано в страната. Общата му стойност за месеца е 25.8 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg