TurkCell иска да купи Globul

Турската компания засега разглежда българския телеком като потенциална инвестиция

Турският телекомуникационен оператор TurkCell официално поиска да купи вторият по големина български телеком Globul, който е собственост на гръцката ОТЕ. В съобщение до инвеститорите на фондовата борса в Истанбул най-големият турски мобилен оператор уведомява инвеститорите, че е предложил необвързваща предварителна оферта за българския телеком. TurkCell мотивира предложението си с възможностите за инвестиции в региона, които са част от стратегията на компанията.

За продажбата на Globul се заговори още в средата на лятото, когато ОТЕ обяви намерението си да се раздели с българското си подразделение. С приходите от сделката гръцкия телеком се надява да изплати задълженията по емитираните облигации, чиито падеж е през следващите две години.

При избора на купувач думата ще има и Deutsche Telekom, който е собственик на 40% от капитала на ОТЕ. Сделката ще зависи и от новото гръцко правителство, тъй като държавата все още притежава "златна акция" в ОТЕ, която й дава право да участва във всички важни решения.

Освен TurkCell сред потенциалните купувачи през лятото бяха спрягани британската Vodafone, както и Orange, която е собственост на France Telecom.

TurkCell има 34.1 млн. абонати, или 54% дял от телекомуникационния пазар в Турция. Мажоритарен собственик с 51% от акциите е Turkcell Holding. Турският телеком работи в Азербайджан, Грузия, Казахстан и Молдова. "TurkCell е първата турска компания, която се листва на Нюйоркската фондова борса от 2000 г.

По-рано тази година името на базираната в Истанбул компания беше спрягано и сред потенциалните купувачи на друг български оператор - Vivacom.

Коментари: 0