Участниците в евроизборите се регистрират до 9 април

Кандидатските лисни ясни до 22 април, съобщава ЦИК

Автор: Economic.bg

9 април 2014 г. е крайната дата за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за Европейски парламент, съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия (ЦИК).

До 14 април е срокът за инициативните комитети, а до 22 април ще са ясни окончателните кандидатски листи. До тази дата те могат да поискат да бъде заличена тяхната регистрацията за участие в изборите. Това реши Централната избирателна комисия, като прие хронограма за изборите за Европейски парламент.

По традиция най-нетърпеливите за внасяне на регистрация са от ГЕРБ. Активисти от младежката организация на партията дежурят денонощно пред входа на ЦИК, за да се регистрират като номер 1 за изборите за Европарламент, съобщава БГНЕС.

До 23 април ЦИК ще определи чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите от партии и независимите кандидати и ще ги обяви.

Хората, които искат да гласуват на евроизборите по настоящ адрес, ако той е в различно населено място от постоянния, трябва да заявят желанието си до 10 май. Българите, чиито постоянен и настоящ адрес са на различни места, могат да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес. След вписване на избирател в избирателния списък по настоящ адрес не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място. За да стане това, хората трябва да подадат писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник.

Хората с трайни увреждания трябва до 4 май да подадат заявление за подвижна урна до съответната община по постоянен адрес. Това може да стане и по електронен път.

До 3 май ЦИК ще определи местата в държавите, в които ще има секции и броя на избирателните секции във всяко място.

От 25 април се открива предизборната кампания.

24 часа преди изборния ден, т.е. до 24:00 часа на 23 май се слага край на предизборната агитация. От 24:00 часа на 23 май до обявяване края на изборния ден се забранява за огласяване под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение.

ЦИК ще обяви края на изборния ден след приключване на гласуването на територията на страната не по-късно от 20.00 часа на 25 май.

Не по-късно от три дни след изборния ден - 28 май, ЦИК ще обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите. До 30 май, включително, ЦИК ще обяви имената на избраните членове на Европейския парламент от страната ни.

 Коментари: 0