Учим се от Барселона за София тех парк

За проекта са предвидени 50 млн. лв., съобщи Росен Плевнелиев

България ще се учи от Барселона и другите успешни примери на европейско ниво за изграждането на София тех парк. Каталунският град вече е изградил подобен огромен център с евросредства и страната ни може да проучи този успешен модел. Това обясни президентът Росен Плевнелиев по време на междинното си кацане край Рейкявик, Исландия, на път за Сиатъл, откъдето започна работната визита на държавния глава отвъд Океана.

България трябва да положи усилия, за да стане конкурентна икономика през следващите 4-5 годин. Затова спешно трябва да определим приоритетите си, които трябва да бъдат включени в стратегията „Българя 2020“, подчерта държавнят глава. Те ще бъдат изпълнявани от следавщите кабиенти, защото целта е финансирането им да стане със средства от Брюксел, обясни Плевнелиев.

Именно начертаването на стратегическа визия за приоритетите ни и привличането на чуждестранни инвестиции, ноу-хау в областта на високите технологии е основна цел на първата част на визитата на президента в САЩ, преди да вземе участие в годишната среща на върха на НАТО в Чикаго.

Странта нин може да конкурира икономики като Китай с ниска цена или серийно производство. България има предимството да е близо до европейските пазари, да има млади и високообразовани специалисти и може да предложи по-висока добавена стойност на продуктите си. Именно събирането на едно място на лидери в икономиката, стартиращи компании, научно-развойна дейност и университети е целта на проекта София теух парк. За проекта са предвидени 50 млн. лв., подчерта Плевнелиев.

Заради работната визита на президента Росен Плевенелив аутобаните към центъра на Сиатъл бяха затворени от щанската полиция. Кортеж посрещна държавния глава на пистата в града, а конвой от над 20 полицай на мотори ескортираше колата, в която се возиха Плевнелив и посланинкът ни в САЩ Елена Поптодорова. В хотелът, в който бе настанен Плевнелиев пък госитет с интерес питаха коя знаменитост ще почива редом до тях, заради над 20-те събрали се полицаи пред сградата.

 

Наталия Малчева, специално за Икономика от САЩ

Коментари: 0