Уестингхаус ще наема български фирми за АЕЦ "Козлодуй"

Това е най-смислената инвестиция за страната, обявиха от компанията

172 ~ 2 мин. четене

Уестингхаус смята да включи колкото се може повече български фирми като подизпълнители и доставчици в проекта за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обявиха днес директори на компанията, които участваха на организирана от български работодателски организации среща с представители на български фирми, цитирани от БТА.

Все още е рано да се каже какъв процент от подизпълнителите ще бъдат български фирми, но нашето намерение е като цяло новата ядрена мощност тук да бъде конструирана и построена от български подизпълнители и доставчици, а голяма част от компонентите на реактора ще се изграждат тук, каза Рандолф Галм, вицепрезидент в компанията за Европа, Средния Изток и Африка.

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс отправи поздравление към участниците във форума и заяви, че проектът за 7 блок в АЕЦ Козлодуй с технологията на Уестингхаус АР 1000 ще разнообрази източниците на произвежданата у нас енергия.

Проектът ще даде работа на много квалифицирани кадри и ще е важен за бизнеса, тъй като ще са необходими огромни количества доставки на стомана, бетон, кабели и различни видове материали и съоръжения, посочи посланикът.

Членът на ДКЕВР Еленко Божков посочи, че представената от Уестингхаус технология е на първо място изключително сигурна и безопасна, а на второ място страната ни може да си осигури чрез проекта евтина енергия. Вярваме и разчитаме, че цената на електроенергията ще е ниска, заяви Божков.

От компанията Уестингхаус се въздържаха да дадат прогноза колко ще струва проектът им у нас и каква ще е себестойността на енергията. В Китай ние спечелихме проект за изграждане на подобна атомна мощност в конкуренция с френска и руска технология като от значение бе и предложената от нас цена, коментираха на пресконференцията по време на форума директорите от Уестингхаус. Засега няма готова централа АР 1000, в процес на изграждане са централи в САЩ и Китай.

На въпрос дали България има нужда от нова ядрена мощност и какво ще се случи с енергията, ако страната ни не я изкупува, Майкъл Кърст, вицепрезидент стратегическо развитие за Европа, Среден Изток и Африка, заяви, че компанията е извършила анализ с различни партньори, който е показал, че в следващите 10 години България ще се нуждае от нови ядрени мощности след затварянето на някои ТЕЦ. Нашите мощности получават лиценз за 70 години и считаме, че този проект е най-смислената инвестиция за страната ви, каза Кърст.

От Уестингхаус заявиха, че желаят да започнат строителството на 7 блок още през 2016 г., а получаването лиценз от българския ядрен регулатор може да стане едновременно с изграждането на реактора.

Подкрепи Economic.bg