Украйна избира президент при строги мерки за сигурност

Най-трудно е провеждането на вота в Донецка и Луганска област, признават от МВР

Автор: Economic.bg

Започна гласуването на президентските избори в Украйна, които се провеждат на фона на високото напрежение в източната част на страната, информират световните медии. По този начин датата на евроизборите съвпадна с вота за държавен глава в следреволюционната и неспокойна източноевропейска държава. 

Агенция France Presse (AFP) припоня, че тридесет и шест милиона души имат правото да дадат вота си на най-важните избори в историята на страната. Сепаратистите в Източна Украйна обаче заявиха, че „няма да позволят гласуването да се проведе в контролираните от тях региони“.

В 08.00 часа започна гласуването на предсрочните избори, допълва украинската агенция УНИАН. В отделни населени места успоредно с президентския вот ще се избират органите на местната власт. Избирателният ден ще продължи до 20.00 часа. В бюлетините фигурират имената на 21 кандидати. Волеизявлението в източните области на страната може да бъде възпрепятствано заради неспокойната обстановка там.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че неговият сайт е бил подложен на хакерска атака и опроверга информацията, поместена там. Ставаше дума за пробив в системата на Централната избирателна комисия (ЦИК), заради който щяло да се наложи ръчното преброяване на бюлетините, пояснява украинското издание „Лiга”.

„Тези заявления от мое име са фалшиви, те имат за цел да създадат информационен хаос и да възпрепятстват нормалния ход на избирателния процес”, каза Аваков. Според него ЦИК на Украйна работи „в нормален режим“.

МВР на Украйна трябваше също така да информира, че към момента не е регистрирало случаи на кражба на бюлетини. „Министерството е готово да промени местата на гласуване на проблемни участъци в случай на необходимост“, заяви съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Станислав Речинский, цитиран от УНИАН.

По думите му, най-проблемни са избирателните секции в Донецка и Луганска области. "В момента представители на престъпни банди се опитват да изземат документи от тези секции, но това няма да повлияе на изхода на изборите, тъй като досега няма случаи на откраднати бюлетини, а местата на провеждане на изборите могат да бъдат променяни”, каза Речинский.

По негова информация, редът по време на гласуването ще се охранява от около 52 000 милиционери, 16 000 доброволци, както и курсанти в полицейски ВУЗ-ове и бойци на Националната гвардия.   

Коментари: 0