Университети и милиардери насочват $50 млрд. към зелената енергия

Сред американските филантропски организации върви кампания за отказване от инвестиции в изкопаеми горива

Университети и милиардери насочват $50 млрд. към зелената енергия
Автор: Николай Марченко

Фамилия Рокфелер, както и редица други филантропи и свръхбогати хора обещаха днес да се откажат 50 млрд. щатски долара инвестиции в сектора на изкопаеми горива, информира днес агенция Reuters.

Коалицията Global Divest-Invest ще обяви нови планове и членове пред 120 държавни глави в Организацията на обединените нации (ООН). Идеята е да разкажат как техните страни ще допринесат за спирането на вредните емисии и глобалното затопляне.

Тъй като движението за продажба на активи стартира преди три години, 650 лица и 180 институции, чиито капитали общо правят над 50 млрд. долара, обещаха да се отърват от изкопаеми горива за пет години с помощта на различни подходи.

Сред подписалите се под инициативата е Фонда "Братята Рокфелер". Стивън Хайнц, говорител на Rockеfeller Brothers Fund, заяви, че така би постъпил и магнатът на Standard Oil Джон Д. Рокфелер: „Решението да се спре използването на изкопаеми горива би било в съответствие с желанията му".

"Ние сме абсолютно убедени, че ако той беше жив днес, като проницателен бизнесмен, който гледа към бъдещето, той щеше да се отърве от активи в добива на изкопаеми горива и щеше да инвестира в чисти, възобновяеми източници на енергията", гласи официалното изявление на Хайнц.

От януари 2014 г. ангажименти на дарители за кампуси, църкви, болници, пенсионни фондове и дори за общини, щати в Съединените щати и в чужбина почти са се удвоили от 74 на 180, показват данните на консултантска компания по филантропска дейност Arabella Advisors.

Един от тласъците бе даден през май 2014 г., когато Станфордският университет заяви, че вече няма да инвестира нищо от нейните 18.7 млрд. събрани дарения, за да финансира въгледобивни дружества. Докато някои по-малко либерални ВУЗ-ове последваха същия пример, някои по-големи го правеха неохотно или изобщо игнорираха призива.

Управата на Калифорнийския университет гласува миналата седмица за запазване на своите инвестиции в изкопаеми горива, като по този начин отхвърли призивите на студентските организации да се откажат от портфолиото си на активи в нефтения, газовия и въглищния сектори.

Южноафриканският архиепископ Дезмънд Туту, известен борец срещу апартейда, който е поддръжник на инициативата за разпродажби на активи в конвенционалната енергетика, обеща да излезе с видео обръщение, в което ще призове за „замразяване на всички нови проучвания и добив за изкопаеми горива“. "Ние вече не можем да продължим да подхранваме нашата зависимост от изкопаемите горива, все едно няма утрешен ден, защото тогава изобщо няма да има утре", каза той.

Коментари: 0