Управителят на Фонд „Научни изследвания“ подаде оставка

Инспекторатът към МС издаде над 60 препоръки за промяна на работата във Фонда

Снимка: БГНЕС

276 ~ 1 мин. четене

Управителят на Фонда "Научни изследвания" Христо Петров е подал оставка, стана ясно след днешната среща на учените с премиера Бойко Борисов. На разговорите присъства и министърът на финансите Симеон Дянков, който обяви, че оставката на Петров вече е приета от министъра на образованието Сергей Игнатов. В края на миналата година учените поискаха инспектората на Министерски съвет и Световната банка да проверяват как е била проведена конкурсната сесия във Фонда.

Днес, министър Дянков обяви, че в готовия доклад по случая, инспекторатът към МС е констатирал над 60 нарушения и препоръки за промяна на работата във Фонда. Сред нарушенията са неправомерното назначаване на служители на трудов договор.

"Докладът е в Министерството на образованието, за да се запознаят и те с него", коментира Дянков и отбеляза, че документът ще стане публичен след около седмица.

Попитан защо министърът на образованието не е бил на срещата, Дянков отговори, че такова е било решението на премиера. След срещата един от присъстващите - физикът от БАН Христо Лафчиев, обяви, че "учените нямат никакво доверие в министъра на образованието и науката Сергей Игнатов заради тези злоупотреби, които са прикривани".

Образователният министър има две седмици да прегледа направените нарушения и да реши как ще ги отстрани.

На свой ред, учените обявиха, че прекратяват протестите за следващите 10 дни.

Подкрепи Economic.bg