Управлението на туризма се връща в София

Бранимир Ботев определи решението на Дянков като парадоксално

72 ~ 2 мин. четене

Сектор "Туризъм" към Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ), който преди година бе преместен от бившия финансов министър Симеон Дянков в Пловдив, ще бъде върнат в София. Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на МИЕ Бранимир Ботев. Според него решението за преместването на туризма е взето от Дянков еднолично и е пълен парадокс. Причината - служителите, които работят в Пловдив, а са от столицата ползвали командировки, когато ходели до София. "Това беше един волунтаризъм", коментира Ботев, цитиран от Kmeta.bg. 

Зам.-министърът бе категоричен, че администрацията трябва да се събере на едно място и обеща с ръководството на Пловдив и областната управа да обсъдят как да бъде поддържано съответно звено и тук.

По време на III-та Международна среща на туроператорите в Пловдив, Ботев заяви, че бюджетът на туризма ще бъде увеличен, тъй като секторът формира все по-голям дял от брутния вътрешен продукт. По последни данни този показател е 13.6% при средно 9% за Европа. Ботев обясни, че страната очаква над 3 млрд. евро постъпления от туризъм и близо 7 млн. чуждестранни туристи до края на годината. По думите на министъра, значението на отрасъла за българската икономика постоянно нараства и доказателство за тази тенденция е фактът, че всеки осми лев в икономиката ни е генериран от туризма. "Ето защо е необходимо той действително да бъде реализиран като приоритет, което може да се осъществи с дългосрочна стратегия и в постоянен диалог с бранша. 

Ботев отново насочи вниманието към СПА курортите и развитието на термалните извори у нас. "Ние имаме над 650 ареала с минерални извори. Спокойно можем да кажем, че сме били санаториумът на Римската империя. 274 млн. литра е средно денонощният оток на термални минерални води в България. С промените в регулацията в рамките на Европейския съюз и възможността за трансгранично здравеопазване трябва да се възползваме от тази възможност. Тъй като това позволява здравните каси на старите страни-членки да изпращат своите клиенти в България, където да могат да почиват и да ползват това уникално природно богатство", допълни зам.-министърът.

Във форума в Пловдив участват специалисти от Великобритания, Германия, Гърция, Грузия, Унгария, Италия, Индия, Латвия, Румъния, Испания, Сърбия, Хърватия и Украйна. Най- голям интерес за момента, проявяват туроператорите от Великобритания, Гърция, Италия и Румъния.

Подкрепи Economic.bg