Усвоили сме 2,4 млрд. евро за земеделие

Това е повече от общия сбор на усвоените евросредства по останалите седем оперативни програми, похвали се Румен Порожанов

Към момента усвоените европейски средства в земеделието са 2,4 млрд. евро. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Румен Порожанов.

1,005 млрд. или 38,6% са усвоените средства по европейския фонд за развитие на селските райони и към 1,4 млрд. евро са усвоени по европейския гаранционен фонд, където са основно директните плащания и пазарните мерки, които се финансират през този фонд.

Сумата, усвоена в земеделския сектор, е по-голяма от общия сбор на усвоените евросредства по останалите седем оперативни програми, каза шефът на ДФЗ. „Искам да кажа не без скромност, че фондът в момента работи доста добре, в добра комуникация с министерството", каза той.

Шефът на фонда се похвали с повишения интерес към експортните субсидии от ЕС за земеделски продукти за трети страни. Порожанов обясни по отношение на подпомагането на експорта, което се извършва с пари от гаранционния фонд, че това е плаваща политика на ЕК за стимулиране на износа към определени страни.

Той допълни, че хората трябва предварително да са информирани тези субсидии за какъв тип продукти се дават, както и по кои дестинации, тъй като те се определят предварително от ЕК и са за определен период от време.

Той се похвали и с повишен интерес към схемата „Училищен плод", която по думите му работи и ще остане и през следващата година.

В следващия програмен период Програмата за развитие на селските райони ще бъде много по-адаптивна и е много важно за фонда да направи плавен преход, така че след 2013 година успоредно с приключване на плащанията, контрактувани от първия програмен период, да започне договаряне на средствата от следващия, обясни Порожанов.

Той е категоричен, че е много важно страната ни да изготви и внесе навреме новата програма, която да бъде одобрена от комисията. Тя трябва да бъде готова до края на 2013 година и да бъде внесена. Подготовката на програмата е административен процес и не зависи от това дали в страната има избори или не.

По думите му в земеделието не би следвало да има безкраен дебат какви политики да се провеждат, тъй като то, от една страна, трябва да се адаптира към пазарната среда, а от друга страна, към европейските програми.

Коментари: 0