Усвояваме парите по ПРСР със специален план

Очаква се бюджетът на програмата за 2010 г. да бъде разплатен до края на 2012 г.

140 ~ 1 мин. четене

Ще бъде приложен специален план за ускореното усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони. В момента по документа работят земеделското министерство и Държавен фонд „Земеделие”.

От ведомството обясниха, че в основата на плана е вече осъщественото прехвърляне на 600 млн. лв. към най-атрактивните мерки по програмата. От 5 на 2 месеца са намалени сроковете за обработка на заявките за плащане и на заявленията за кандидатстване. За подаване на искане за аванс бенефициентите имат 6 месеца, а не 3 както досега. Очаква се в най-скоро време да заработи и Гаранционният фонд. Договорените средства по програмата до началото на септември са 3.7 млрд. лв. (57%), изплатените са 2.1 млрд. лв. (33%).

По-рано през деня стана ясно, че  страната ни може да изгуби над половин милиард евросредства по програмата за 2010 г., ако не успеем да ги усвоим.

Очаква се бюджетът на програмата за 2010 г., който е в размер на 432 млн. евро, да бъде разплатен до края на 2012 г., казаха от министерството.

Подкрепи Economic.bg