Увеличението на минималната заплата ясно през април

Учителите ще получат по-високи възнаграждения в края на февруари, каза Симеон Дянков

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Увеличението на минималната работна заплата в България ще стане ясно в края на април, коментира при посещението си в Кърджали вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БНР. Финансист №1 е твърдо убеден, че има възможност за повишение спрямо сегашното ниво от 310 лв.

Изказването на финансовия министър дойде малко след като стана ясно, че правителството предлага нова формула, по която да се определя минималната работна заплата. Предложението е нейният размер да бъде между 35% и 55% от размера на средната работна заплата за страната. По последни данни минималното възнаграждение е 41.1% от средната заплата в страната, която е 754 лв. за трето тримесечие на 2012 г.

Предварителните записки сочат, че се предвижда точният размер на възнаграждението да се определя всяка година до 30 ноември. Промяна на минималната заплата може да бъде правена след съвместно предложение на министъра на труда и социалната политика и на министъра на финансите и то в случай, че инфлацията в страната надвиши 10%.

Симеон Дянков каза още, че до края на февруари учителите ще могат да получат със задна дата увеличението на заплатите си от 1 януари.

Подкрепи Economic.bg