ВМЗ не може да оцелее без съкращения на работници

Трудното тепърва започва, от днес започва надпревара с времето, заяви икономическият министър

Делян Добрев:

3623 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Ако до вчера говорихме как да платим заплатите във ВМЗ -Сопот без да закъсняваме, сега въпросът е ще има ли заплати. Така обобщи ситуацията с провалената вчера приватизационна сделка за оръжейния завод министърът на икономиката Делян Добрев. Пред Нова телевизия той посочи, че за да оцелее дружеството, трябва да се съкратят част от неговите работници. “Те обаче ще бъдат пренасочени към програмите на министър Младенов”, заяви министърът.

“Трудното тепърва започва. От днес започва надпревара с времето. Има десетки кредитори на това предприятие”, каза още Делян Добрев и допълни, че през другата седмица трябва да се знае точният брой на хората, които ще напуснат завода.


Най-благоприятният вариант за спасяването на предприятието е то да се извади от приложение 2 като стратегически обект и да се стартира нова процедура за приватизация.

Идеята ВМЗ -Сопот да стане част от ТЕРЕМ е лоша, коментира министърът. Ако това се случи, ТЕРЕМ също ще попадне в лодката на даващите се.

Държавата не е абдикирала от ВМЗ-Сопот, но тя не може да да опрости публичните задължения, нито кредитите, коментирата пред bTV Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията по приватизация.

По думите му дружеството може да се развива. Към приватизацията на ВМЗ имаше интерес, подчерта Караниколов като припомни, че освен отказалата се "Емко" ООД, за приватизацията на ВМЗ имаше още два кандидата. "Това значи, че към този сектор в България има интерес", отчете шефът на Агенцията по приватизация.

Според него инвеститорите бягат не само заради социалното напрежение в завода, а заради тежката му финансова ситуация.  Той отрече обвиненията, че държавата е довела предприятието до дълг от 150 милиона лева, като обясни, че виновен за това е мениджмънтът през последните 20 години.

Над 3000 души работят в оръжейния завод и нямаше как да бъде прието предложението на единствения канидат-купувач "Емко" за съкращаване наведнъж на 2000 души, обясни Караниколов. Той бе категоричен, че колективният трудов договор на работниците не може да отпадне, но може да претърпи корекции.

Най-лошия вариант е ВМЗ да бъде обявен в несъстоятелност, коментира малко по-късно пред БНТ Караниколов.

Подкрепи Economic.bg