ВСС подкрепи Сотир Цацаров срещу „достойните прокурори“

Висшият съдебен съвет прие декларация, която беше подкрепена от 19 от членовете на съвета

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Висшият съдебен съвет (ВСС) подкрепи главния прокурор Сотир Цацаров срещу "групата достойни прокурори". Днес ВСС прие декларация в защита на Цацаров и българската прокуратура, която беше подкрепена от 19 от членовете на съвета, 2-ма гласуваха против и 2-ма се въздържаха.

"Декларацията е внесена от 13 от членовете на кадровия орган на Темида. Не даваме оценка от наша страна за работата на прокуратурата извън ролята на нейното конституционно положение да следи за спазването на законите в страната. Искам да заявя едно свое разбиране, че Темида е с вързани очи, но не е сляпа, а още по-малко глуха и знае кога и как е насилвана", заяви един от членовете на ВСС и вносител на декларацията Камен Иванов.

Магистратите бяха категорични, че ще отстояват независимостта на съдебната система докрай. "Декларацията няма никакъв политически оттенък. Българската прокуратура е обвинена, че дестабилизира държавата и извършва национално предателство. Нито един политически фактор няма право на такъв изказ. Не можем да приемем, че българската прокуратура е съставена от предатели", заяви Иванов.

Прокурорите, които са отказали да подкрепят декларацията или я отхвърлят, не желаят да влизат в политически спор.

Подкрепи Economic.bg