Великобритания няма да допусне Едуард Сноудън в страната

Bangkok Airways, Singapore Airlines и Malaysia Airlines са получили предупреждение да не допускат "къртицата" на територията на страната

100 ~ 1 мин. четене

Британското правителство предупреди авиокомпаниите да не позволяват на бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън да лети до Великобритания, съобщава АП, позовавайки се на информация от свой източник.

Според документ, с който разполага агенцията, "има голяма вероятнст на Сноудън да бъде му отказано влизане в Обединеното кралство". Засега от вътрешното министерство на Великобритания няма официален коментар.

Документът съдържа още снимка на Сноудън, както и рождената му дата и номер на паспорта, съобщава агенция. Bangkok Airways, Singapore Airlines и Malaysia Airlines потвърдиха, че са получили предупреждението, което не е трябвало да става общоизвестно.

Сноудън разкри, че властите в САЩ следят телефонния и интернет трафик на милиони потребители. Това доведе до разгорещен дебат дали подобни практики, обосновани със защитата от тероризъм, оправдават толкова мащабно нарушение на правата на гражданите, както и до най-големия скандал в историята на американската Агенция за национална сигурност.

Чрез програмaтa PRISM само през март т.г. АНС е прехванала 97 млрд. комуникации в цял свят, близо 3 млрд. от които в САЩ.

Коментари: 0