Великобритания обеща да отвори трудовия си пазар за българи

Управляващите на Острова не иска да допуснат източване на социалните фондове, твърди Уилям Хейг външен министър на Обединеното кралство

72 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Великобритания обеща да отвори трудовия си пазар за българи от началото на следващата година. Това става ясно от поздравително писмо на британския външен министър Уилям Хейг до българския премиер Марин Райков по повод назначаването му за министър-председател на служебното правителство и министър на външните работи.

"Обединеното кралство ще спази своите задължения съгласно Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз (ЕС) и ще преустанови преходните мерки за контрол върху свободното движение на работна сила спрямо българските граждани до края на тази година", уверява Хейг.

По думите му британското правителство работи за недопускане източването на социални фондове и на туризъм с цел ползване на социални помощи. "Това обаче се отнася до всички емигранти, от всички страни на Европейския съюз и извън него и не е насочено към която и да е отделна страна", категоричен е Уилям Хейг.

"Знам, че поемате поста си в трудно за България време и че от съществена важност ще бъде наличието на силно ръководство в периода, предшестващ изборите през месец май", гласи още писмото на британския външен министър. "Акцентът Ви върху свободните и демократични избори, икономическата стабилност и по-голяма прозрачност на дейността на правителството, особено в енергетиката, както и върху върховенството на закона, е жизненоважно", допълва Уилям Хейг.

Подкрепи Economic.bg