Великобритания в колапс при разпад на еврозоната

ЕС е най-големият търговски партньор на Лондон

6794 ~ 1 мин. четене

Британската икономика няма да може никога да се възстанови напълно, ако еврозоната се разпадне. Това предупреди Робърт Чоут, един от най-уважаваните икономически съветници на британското правителство, предаде БНР, цитирайки негово интервю в „Дейли Телеграф”.

Кризата в еврозоната единствено може да задълбочи рецесията във Великобритания, тъй като Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Лондон, смята експертът.

Той направи това предупреждение на фона на финансовите трусове из цяла Европа след перспективата Гърция да напусне еврозоната.

Изказването му идва веднага след новината, че германският канцлер Ангела Меркел е подхвърлила на гръцкия президент идеята за референдум за напускане на еврозоната, което иначе бе отречено от говорител на канцлера.

Всяко ново негативно развитие обаче само увеличава тревогите във Великобритания за нейното бъдеще, смята експертът. Неслучайно премиерът Дейвид Камерън спешно предложи безпрецедентен план за спасяване на общата валута с аргумента, че проблемите със задлъжнялостта на Европа са най-големият риск за възстановяването на Великобритания.

Подкрепи Economic.bg