Вицепремиерите вече са с нови ресори

Зинаида Златанова ще координира изцяло работата по усвояване на еврофондовете

216 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Тримата вицепремиери в кабинета "Орешарски" - Зинаида Златанова, Даниела Бобева и Цветлин Йовчев имат нови ресори. Разпределението беше направено днес от министър-председателят Пламен Орешарски.

Зинаида Златанова ще координира изцяло работата по усвояване на еврофондовете. Нейните ресори ще се поемат от другите двама вицепремиери. И досега правосъдният министър следеше оперативните програми по транспорт, околната среда и води, образование и регионално развитие.

Тъй като някои от ведомствата, които попадат в ресора на вицепремиера Даниела Бобева, обаче също управляват европрограми, Златанова обясни, че ако се планират икономическите измерения на политиката, която води дадено ведомство, координацията ще е при нея.

Освен за разпределените й до момента, вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева ще отговаря и за дейността на министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, на образованието и науката и на регионалното развитие. Тя ще наблюдава също работата в КРС, Националната агенция за оценяване и акредитация и Националната агенция за професионално образование и обучение.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев ще поеме като вицепремиер контрола върху работата на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Освен това, той контролира министерствата на младежта и спорта, културата и здравеопазването.

При премиера Пламен Орешарски остава координацията по отношение на министрите на отбраната и на външните работи.

Подкрепи Economic.bg