Visa и Mastercard поискаха узаконяване на таксите

Делата с търговците на дребно се водят вече 8 години

124 ~ 1 мин. четене

Два от най-големите картови оператора на планетата - американските корпорации Visa Inc и MasterCard Inc отвориха нов фронт в 8-годишна битка за таксите за кредитни карти, които им плащат търговците на дребно. Двете компании са поискали от федерален съдия да обяви, че таксите не нарушават антитръстовите закони, информира Reuters.

Делото има за цел да даде на компаниите за кредитни карти правен инструмент срещу някои търговци на дребно, които се опитват да се откажат от предложено споразумение, по силата на което картовите оператори ще получат дял от 7.2 млрд. долара от плащанията в брой.

Жалбата е подадена във Федералния съд в Бруклин от двата гиганта при картовите разплащания, както и от редица банки, които издават карти. Те настояват окръжният съдия Джон Глийсън да обяви, че таксите са законни и конкурентни.

Предложеното споразумение се очаква да сложи край на 8-годишните съдебни спорове на Visa и Mastercard с търговците на дребно, които пък от своя страна обвиняват картовите оператори, че надуват таксите за пазаруване с карти.

Подкрепи Economic.bg