Visa разби анализаторите

Акциите на картовия оператор се изстреляха с близо 5%

Автор: Атанас Христов

Печалбата на американския картов оператор Visa Inc победи очакванията на анализаторите, което доведе до силен ръст и за акциите на компанията. Нетната печалба на Visa за второто тримесечие се изстреля до 1.23 млрд. долара, или 1.88 долара за акция, докато за същия период на миналата година Visa отчете загуба от 1.84 млрд. долара или 2.74 долара за акция. Добрият резултат през второто тримесечие се дължи на все по-честото използване на кредитни и дебитни карти.

Отчетената печалба за април-юни се оказа прилично по-голяма от предварителните очаквания на анализатори. Средната прогноза на 33 пазарни наблюдатели в анкета на Bloomberg беше за печалба от 1.80 долара на акция.

След обявените резултати книжата на Visa се изстреляха, като регистрираха най-силния си ръст от май насам. Акциите на картовия оператор нараснаха с 4.6% в ранната търговия в Ню Йорк и достигнаха цена от 195.33 долара за акция. От началото на 2013 г. книжата са се повишили с 29%.

Главният изпълнителен директор на картовия оператор Чарли Шарф полага усилия да укрепи бизнеса на Visa извън САЩ, от където компанията получава повече от половината си приходи от най-голямата световна икономика.

Коментари: 0