Vivacom отчете 182% ръст на печалбата

Телекомът е спечелил чисто 20.287 млн. лв. през 2012 г.

180 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Чистата печалба на Vivacom е нараснала със 182% като в края на 2012 г. достига 20.287 млн. лв. Това показва консолидираният индивидуален отчет на компанията за 2012 г. Увеличението от близо три пъти е на фона на свиващите се приходи, които намаляват с 3.4% до 852 млн. лв.

Бившата държавна телекомуникационна компания е успяла да свие оперативните разходи с 30 млн. лв., разходите за взаимно свързване - с 20 млн. лв. и финансовите разходи - със 7.5 млн. лв. Увеличение с 3.5 млн. лв. има при разходите за персонал и при разходите за материали и консумативи - с 5 млн. лв.

Според официалното становище на компанията освен оптимизирането на разходите, за постигането на тази печалба е помогнало и "по-доброто позициониране на портфолиото от продукти и услуги през 2012 г.".

"Vivacom продължава да поддържа политиката си за пренасяне на намалението на цените за свързване между операторите към крайния клиент, което се отразява положително върху търсенето на нейните услуги и запазва благоприятна тенденцията на нарастване на броя абонати на телекома", се казва в съобщението до медиите.

От данните става ясно, че приходите от мобилни услуги бележат ръст от 7.8% на годишна база до 397.8 млн. лв., въпреки намалените цени за терминиране. За същия период клиентите нарастват с 16.8%, а потребителите на мобилен интернет се повишават със 71.6% за 2012 г. спрямо година по-рано. Абонатите на ТВ-услугите на оператора също се увеличават с над 84% за същия период. "Тези резултати позволяват на компанията да компенсира спада в приходите от фиксирана телефония", обявиха от компанията.

Подкрепи Economic.bg