Визуални изкуства окупират „София диша“

Столичният фестивал ще представи програма от рисуване, работилници и филми

Визуални изкуства окупират „София диша“
328 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Третата седмица на фестивала „София диша“ ще е посветена на визуалните изкуства, съобщиха днес от пресцентъра на Столична община. На 17 август в рамките на фестивала на улица „Пиротска“ ще бъде състои проявата „Ветрове от цветове“. Наред с многото рисунки, скулптури и инсталации, събитието ще предложи на посетителите и още много атракции.

В специална работилница, деца и родители ще могат да се включат в изработване на кукли от стари дрехи и непотребни неща. Всеки участник ще бъде призован да направи своя собствена кукла, която да вземе със себе си. Самата авторка ще изработи пред публиката „коминочистач“ и „полицай“ в човешки ръст. За пръв път ще бъде демонстрирано и уникалното рисуване върху вода.

За целта ще се използва древна персийска техника, наречена ебру. На феновете на комикса ще бъде предложено да станат участници в „Ко-миксер“ – периодично издание, съдържащо кратки комикс истории от различни автори, без продължение, които са обединени под една тема, различна за всеки брой. Ще има и комикс-джем — групова импровизация в комикс форма. Получава се история без предварителен сценарий, като рисунките се базират на това, което са измислили предните участници. Ще се организира и благотворително рисуване върху текстил. Създавайки своя собствена тениска, всеки желаещ ще се включи в акцията на доброволците от „ПРОтегни ръка” за набиране на средства за лечението на болни деца от социално слаби семейства. Екипът на Sofia Live ще даде възможност на всеки посетител да изрисува с пастели своята представа за София. Акцентът в изданието ще е поставен върху т.нар. „съзнателно кино”.

Това е иновативен авторски проект, интерактивно кино, което позволява на зрителя да взема решения вместо главния актьор. Oт пасивен наблюдател, зрителят се превръща в активен участник, едновременно представляващ актьора и режисьора на филма. Автор на проекта и режисьор на филма е Мариета Печанска. Операторът на филма е Петър Бонин. В главната роля влиза Марин Маринов. Фестивалът „София диша“ е част от културния календар на Столична община и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Коментари: 0