Влаковете с ново разписание от 9 декември

През лятото 10 допълнителни международни бързи влака, които ще пътуват в определени дни от седмицата

Новият график за движение на влаковете на „Холдинг Български държавни железници”влиза в сила от 9 декември, неделя.

През 2013 г. националният железопътен превозвач ще запази обема на превозите с железопътен транспорт от тази година. Превозът на пътници ще се извършва с общо 510 влака, от които: 10 международни бързи влака, 77 бързи влака (като 8 от тях са със задължителна резервация), 135 пътнически влака и 288 крайградски пътнически влака.

Промените в графика за движение на влаковете в  различни железопътни участъци в страната са съобразени с предложения и искания на клиенти, областни и общински администрации и с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав, както и с търговската политика на компанията в условия на криза.

Във връзка с различното ползване на жп транспорта в различните дни на седмицата някои влакове се редуцират.  В новия график няма железопътни участъци, в които да е преустановено обслужването с железопътен транспорт.

Чрез направените корекции в разписанията е постигнато намаляване на времепътуването . Така по-кратко с 1 час ще пътуват директните влакове между София и Варна през Пловдив, а влаковете между София и Благоевград ще намалят времето за стигане между двата града с 35-40 минути.

БДЖ „Пътнически превози” пуска два допълнителни бързи влака между София и Бургас през Карлово. Бързият влак от София за Бургас ще заминава от София в 11:45 ч. и ще пристига в Бургас в 17:59 ч. Влакът от Бургас за София ще тръгва от Бургас в 09:05 ч. и ще пристига в София в 15:18 ч.

Подобрява се обслужването с железопътен транспорт на пътниците от областите Силистра и Разград, като за целта ще се движат директни вагони по маршрута Силистра – Самуил – Разград – Русе – София и обратно.

В новата транспортна схема са включени  допълнителни крайградски пътнически влакове, които ще обслужват предимно пътуващите до работните си места и обратно в пиковите часове на деня. Така в региона на София ще бъдат пуснати в движение четири допълнителни пътнически влака. От Своге за София всяка сутрин ще пътува още един пътнически влак, който ще заминава от Своге в 06:45 ч. и ще пристига в София в 07:36 ч. В следобедните часове от София за Своге също ще се движи още един пътнически влак, който ще тръгва от София в 17:06 ч. и ще пристига в Своге в 17:54 ч. През работните дни от седмицата по маршрута Перник – София също е предвидено да пътува още един допълнителен влак, който ще заминава от Перник в 07:00 ч. и ще пристига в София в 07:56 ч. Допълнителен пътнически влак ще се движи и всяка сутрин от Вакарел за София. Влакът ще тръгва от Вакарел в 07:08 ч. и ще пристига в София в 07:57 ч.

През летния сезон на 2013 г. ще се движат и 10 допълнителни международни бързи влака, които ще пътуват в определени дни от седмицата.

Всички жп бюра и гари в страната ще дават подробна информация за новото разписание на влаковете. Новото разписание е съобразено с техническите възможности и капацитет на подвижния състав, и с наличието на по-голямо натоварване и необходимост от превоза в определени часове на деня.

Както www.economymagazine.bg вече писа, на част от влаковете вагоните ще се увеличат в определени часове и дни, а на други ще се намалят.  

Коментари: 0