Военните поемат контрола над тоалетната хартия във Венецуела

Заводът "Манпа" в щата Арагуа е "временно национализиран"

3656 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Властите във Венецуела взеха решение за "временна национализация" на фабрика за производство на тоалетна хартия "Манпа" в щата Арагуа. За производството ще следят офицерите от националната гвардия, а надеждите са, че така ще се сложи край на недостига на този продукт за лични нужди.

Военните ще следят дали производството на тоалетна хартия, маркетингът и дистрибуцията са в съответствие с държавната политика, посочва вицепрезидентът Хорхе Ареаса в Туитър. Той обаче не уточнява колко дълго ще продължи тази мярка.

Решението е било взето от държавната агенция за контрол на цените, която миналата седмица бе създадена от президента Николас Мадуро, който продължава политиката на предшественика си Уго Чавес за държавен контрол над частния бизнес.

Венецуелският министър на търговията Алехандро Флеминг също заяви, че "окупацията" на завода има временен характер и съответства на всички закони.

Дефицитът на тоалетна хартия, а също и на такива стоки като дезодоранти, пелени, мляко, масло и кафе се изостри в началото на май. Властите обясниха недостигът на продукти от първа необходимост с "интригите на либералите".

На свой ред независими икономисти обясниха ситуацията с политиката на Каракас. Според експертите властите изкуствено занижават цените на основните стоки.

Подкрепи Economic.bg