Връчиха наградите СТИВ

Първата награда беше връчена на Румъния

7016 ~ 1 мин. четене
За втора поредна година Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) връчиха награди на най-успешните служби по търговско икономически въпроси (СТИВ).
 
Първата награда с бронзова статуетка Хермес и грамота на СТИВ връчи министър Делян Добрев на СТИВ Румъния. Второто място място е за СТИВ Китай, а третото мято грабна СТИВ Русия. Насърчителни награди получиха СТИВ Австрия, СТИВ Грузия и СТИВ Турция.
 
Критериите за награждаване са разработени заедно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като се оценява приноса за увеличаване на българския износ за съответната страна, привлечени чуждестранни инвестиции в България, привлечени чуждестранни туристи от съответната страна, активна работа с представителите на българския бизнес /предоставяне и разпространяване на икономическа информация, съдействие при бизнес посещения в съответната страна, организиране на бизнес форуми и срещи.
 
В периода 10-16 юли БТПП проведе анкетно допитване сред членовете си за оценка дейността на съветниците по търговско-икономически въпроси на България в чужбина. Целта на анкетата е подобряване на съдействието, представянето и познаването  на българските фирми зад граница.
 
Резултатите сочат, че 34% от анкетираните са използвали услугите на СТИВ. Интересно е че само 5% от анкетираните казват, че са получавали отказ от услуги и съдействие от СТИВ, но пък като водещ мотив и в сегашното проучване излиза нуждата от информация за даден сектор, фирма, бизнес партньор. Това е предпочетено от 76% от участвашите в проучването.
 
Тази година бизнесът дава отлична оценка за СТИВ в 6 държави за оказаните услуги. Това са търговските представители в Турция, Русия, Румъния, Виетнам, Чехия, Украйна. 
Подкрепи Economic.bg