Все по-близо до изграждането на VII блок в АЕЦ "Козлодуй"

Реакторът ще е от най-ново поколение и с мощност около 1200 MW

168 ~ 1 мин. четене

Изграждането на нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е все по-близо, след като между 14 и 20 ноември бяха проведени пет срещи за обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение "Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Инвестиционното предложение включва проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност от най-ново поколение (III или III+), с леководен реактор с вода под налягане, с инсталирана електрическа мощност от около 1200 MW, съобщиха от единствената у нас атомна електроцентрала. Срещите са били организирани от "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, което е дъщерно на АЕЦ "Козлодуй". Обсъждането е било в 30-километровата зона около атомната централа - в общините Оряхово, Мизия, Вълчедръм, Хайредин и Козлодуй.

Основното внимание в рамките на обществените обсъждания бе съсредоточено върху съдържанието и резултатите от Доклада за ОВОС и от оценката на съвместимостта на инвестиционното предложение.

На срещите и в петте общини присъстваха представители на местната власт, жители на съответните населени места, експерти от екипа, подготвил доклада, от "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и от АЕЦ "Козлодуй". В общественото обсъждане в Козлодуй със свои въпроси и становища се включиха и представители на множество неправителствени организации.

По време на обсъжданията бяха представени всички постъпили до момента писмени становища и въпроси, на които присъстващите експерти дадоха изчерпателни и компетентни отговори.

Подкрепи Economic.bg